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Best of April 2020 
 
Following are a dozen questions answered by the
NFSA's Codes, Standards, and Public Fire Protection
Department staff as part of the NFSA's Expert of the Day
(EOD) member assistance program during the month of
April 2020. This information is being brought forward as
the "Best of April 2020." If you have a question for the
NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your
question to eod@nfsa.org.  
 
It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA staff, generated as members of the relevant
NFPA and ICC technical committees and through our
general experience in writing and interpreting codes and
standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations
Governing Committee Projects or ICC Council Policy
#11 and should therefore not be considered, nor relied
upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC,
or their committees. Unless otherwise noted the most
recent published edition of the standard referenced was
used. 
 
Question #1 -Coach Screws 
Question #2 -Fire Pump Suction Piping
Question #3 - Hose Connections on Sprinkler Piping
Question #4 - Water Curtain
Question #5 - Dedicated Electrical Spaces
Question #6 - Transfer Switch Location
Question #7 - Sprinklers in High Temperature Zones
Question #8 - Combustible Obstruction and Exposed
Members 
Question #9 - Open Exterior Stairs
Question #10 - Horizontal Exits
Question #11 - Supervisory Air on Manual Dry
Standpipes 
Question #12 - Multi-row Rack Depth
 
Question #1 -Coach Screws 
 
Are coach screws permitted to be installed in tongue and
groove ceiling assemblies attached to a glue lam
structure? 
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Answer:Yes, however, a substantial amount of the
coach screw must be embedded in the building structure
(glue lams). 
Per the 2016 edition of NFPA 13Section 9.2.1.3: 
 

9.2.1.3* Building Structure. 
 
9.2.1.3.1 Sprinkler piping shall be substantially
supported from the building structure, which must
support the added load of the water-filled pipe plus
a minimum of 250 lb applied at the point of hanging,
except where permitted by 9.2.1.1.2, 9.2.1.3.3, and
9.2.1.4.1 

 
The coach screw is permitted to pass through the ceiling
assembly; however, substantial contact with the glue
lams is necessary to support from the structure. The
aggregate thickness of the non-frangible ceiling
assembly, plywood sheathing, and glue lam beams can
be used for the minimum plank thickness required by
9.1.5.7.2. 
 
Question #2 - Fire Pump Suction Piping 
 
Per the 2019 edition of NFPA 20 Section 4.16.5.1, an
OS&Y gate valve is required to be installed in the
suction pipe. Does the OS&Y installed on a backflow
prevention assembly suffice? 


Answer:  Yes. Suction components consist of all pipe,
valves, and fittings from the pump suction flange to the
connection to the public or private water service main,
storage tank, or reservoir, and so forth, that feeds water
to the pump per Section 4.16.1.1.  As long as an OS&Y
valve is installed in this area, the requirement of Section
4.16.5.1 is satisfied. 
 
 
It must be noted that when a backflow prevention
assembly is installed in the suction pipe, it must be
installed a minimum of 10 pipe diameters from the pump
suction flange in accordance with section 4.29.3.
Additionally, if the backflow prevention assembly
includes butterfly valves, it is required to be located at
least 50 ft from the pump suction in accordance with
4.29.3.1.
 
Question #3-Hose Connections on Sprinkler Piping 
 
Can a hose connection be attached downstream of a
floor control assembly in a combined system to meet the
200 ft. remote hose connection travel distance
requirement? 
 
Answer:  No.While the 2016 edition of NFPA 13 permits
a 2 ½ inch hose connection in Section 8.17.5.2, it cannot
be installed to comply with the 200 ft. requirement of
NFPA 14. The building and fire codesrequire the hose
connections for standpipes to meet the NFPA 14
standard.  
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Combined sprinkler and standpipe systems are
combined only at the riser/water supply only. It sounds
like semantics and technical committee nuances, but
NFPA 13 is for sprinkler systems and NFPA 14 is for
standpipe systems. The permission from NFPA 13,
Section 8.17.5, is to allow hose connections for some
existing systems to remain and allow for a hose
connection in industrial or storage mop-up operations. 
 
Question #4 - Water Curtain 
 
Given the arrangement below, is there any reason why
the sprinklers protecting the windows are not installed
with a maximum 6 ft spacing? 

Answer: Sprinklers are required to be spaced 6 ft on
center when protecting large openings or openings to
stages per NFPA 13-2016 Section 8.15.4 and 8.15.17.2,
respectively. In this case, a water curtain would not be
required by those sections since there is no opening or
stage-just a corridor. 
These sprinklers are probably protecting each individual
window to provide an alternative to a required fire-rated
wall or window assembly per Section 8.15.26 and must
listed as specific application window sprinklers unless
the building code allows standard spray sprinklers.
These are essentially six individual water curtains and
the spacing should be based on the width of the window
that they are protecting. As long as the windows are less
than 6 ft in width, one sprinkler would suffice for
protection. If this was one large continuous window, then
the 6 ft maximum spacing would be applicable.If listed
window sprinklers are used, the listing requirements
must be followed.
 
Question #5 - Dedicated Electrical Spaces 
 
If piping is installed above a gypsum or acoustical tile
ceiling but will transverse directly above a fire pump and
jockey pump controller at an elevation greater than 6 ft
above the controllers,is leak protection required for the
pipe installed above the ceiling? 
 
Answer:  Yes. For sprinkler pipe installed directly above
the dedicated electrical space, leak protection is
required.This is required per the 2020 edition of NFPA
70 Section 110.26(E)(1)(b) and is called out in the annex
language of the 2019 edition of NFPA 13: 
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A.9.2.6 Sprinklers and sprinkler piping is permitted
in and is permitted to pass through an electrical
room as long as the piping is not within the
"dedicated electrical space" as defined 
by NFPA 70.  
In 110.26(E)(1)(a) of NFPA 70, a dedicated
electrical space is defined as the space equal to the
width and the depth of the equipment extending
from the floor to a height of 6 ft (1.8 m) 
above the equipment or the structural ceiling,
whichever is lower. This section further states that
no foreign systems are allowed in this zone. So, as
long as the sprinkler piping does not run through
this dedicated electrical space, it can go in and out
of the electric room without issue. Paragraph
110.26(E)(1)(b) of NFPA 70 allows foreign systems
in the area above the dedicated electrical space as
long as the electrical equipment is properly
protected against leaks or breaks in the foreign
system. So, the sprinkler piping can run above the
dedicated electrical space [6 ft (1.8 m) above
equipment] as long as the equipment below is
protected from leaks. Additionally, 
sprinklers and sprinkler piping are not permitted to
be located directly within the working space for the
equipment as defined by NFPA 70. See Figure
A.9.2.6. 

 
Question #6-Transfer Switch Location 
 
For a building with an existing fire pump, is the retrofit of
a separately listed transfer switch required to be
installed "within sight" of the motor? 
 
Answer:  No. As long as the transfer switch meets the
requirements of NFPA 20-2019 Section 10.8.2.2 (since it
is individually listed) and the remaining requirements for
power transfer switches are met in Section 10.8.3, it is
permitted to be located anywhere so long as it still
performs its intended function. There are no
requirements for the exact location of the power transfer
switch in NFPA 20. 
 
Question #7 - Sprinklers in High Temperature Zones 
 
If it can be demonstrated that the maximum discharge
temperature from a unit heater is at least 50°F below the
temperature rating of the sprinkler, can 212°F ESFR
sprinklers be installed within the high temperature
zone? 
 
Answer: No.  The 2013 edition of NFPA 13 Section
8.4.6.5 indicates that ESFR sprinklers shall be ordinary
temperature rated unless Section 8.3.2 requires
intermediate temperature rated sprinklers.  Section
8.3.2.2 indicates where the maximum ceiling
temperature exceeds 100°F sprinklers shall be provided
in accordance with Table 6.2.5.1 based on the maximum
ambient ceiling temperature.  Table 6.2.5.1 indicates that
intermediate temperature rated sprinklers (which
includes 212°F) shall have a maximum ambient
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temperature of 150°F.  Section 8.3.2.5 requires
sprinklers within 7 ft of the center of a unit heater to be
high temperature rated and does not provide an
exception for lower discharge temperatures as is found
in Section 8.3.2.5(9) for ceiling diffusers. 
 
It is recommended that the unit heater is relocated and
centered immediately between four ESFR sprinklers
spaced 10 ft x 10 ft apart.  The center of the unit heater
and sprinkler will be separated by just over 7ft -the
threshold required by NFPA 13 to utilize ordinary
temperature rated sprinklers. It is also advisable to orient
the unit heater such that it is not directed at any
individual sprinkler. Even if the sprinkler is installed
outside of the 7 ft radius, the use of intermediate
temperature sprinklers would provide additional
protection and is permitted by the standard. 
 
Question #8 - Combustible Construction and
Exposed Members 
 
Question 8a: In reference to the 2016 edition of NFPA
13 Table 8.6.2.2.1(a), what would be considered an
"exposed member?" 
 
Answer: In this table, "exposed member" refers to the
outermost layer of the assembly. A simple wooden truss
would be considered exposed.That same wooden truss
with fire proofing or encapsulation in gypsum board
would still be combustible construction butwould not
have exposed members. 
 
Question 8b: Would wooden trusses above acoustic
ceiling tiles be considered unexposed? 
 
Answer: These trusses would be exposed; however,
they would need to be protected as combustible
concealed spaces with the presence of the ACT ceiling. 
 
Question 8c: If sprinklers are installed in combustible
construction with no exposed members and those
members are spaced less than 3 ft apart, what would be
the appropriate maximum protection area? 
 
Answer: The scenario above describes combustible
obstructed construction with members less than 3 ft on
center requiring a maximum protection area of 130 sq. ft
per Table 8.6.2.2.1(a). 
 
Question #9 -Open Exterior Stairs 
 
What are the differences between the IBC's and NFPA's
use and application of "open exterior stairs" in their
respective codes and standards? 
 
Answer: Where the 2013 edition of NFPA 13R Section
6.6.5 exempts sprinklers in "...stairs that are open and
attached,"the meaning of "open" applies to the stairs
being exposed to the outdoor temperatures.  
Section 1027 of the 2015 IBC deals with exterior stairs
and applying "open" in the context of the means of



egress for the building. The 2015 IBC Section 1027.3
qualifies what is considered "open" for exterior stairs.
Each floor level and landing shall have at least 35 sq. ft
to be considered open per this section. If the openings
exceed 35 sq. ft, then exempting sprinklers per NFPA
13R may be applicable.  
 
Question #10 - Horizontal Exits 
 
Does the 2013 edition of NFPA 14 Section 7.3.2.3 permit
the omission of hose connections on both sides of the
horizontal exit if each side of the horizontal exit are
within the travel distances requirements ofSection
7.3.2.3.1 to another hose connection? 
 
Answer: No.Section 7.3.2.3only allows the omission on
one side of the horizontal exit when the other side is
protected by an outlet within the travel distances
referenced in Section 7.3.2.3.1.  
 

7.3.2.3 Hose connections on one side of a
horizontal exit shall not be required where another
outlet on that side of the building on the other side
of the horizontal exit within the distances required
by 7.3.2.3.1 that would have been protected by the
outlet that was omitted. 
 
7.3.2.3.1 This travel distance shall be 200 ft for
sprinklered buildings and 130 ft for nonsprinklered
buildings. 

 
It is important to verify which model codes are adopted
in local jurisdictions to properly apply this provision.
Even though NFPA 14 allows the hose to be 200 ft long
in a fully sprinklered building to use this concept to
eliminate a hose outlet at the horizontal exit, the IBC
does not. The IBC only allows the outlet at the horizontal
exit to be eliminated if the area can be covered by 100 ft
of hose and 30 ft of throw from the nozzle coming from
an outlet in one of the exit stairwells.   
 
Question #11 - Supervisory Air on Manual Dry
Standpipes 
 
Does the 2016 edition of NFPA 14 Section 6.1.1 require
manual dry standpipes to be monitored with supervisor
air? 
 
Answer: No. It is not the intent of NFPA 14 to require
supervisory air on manual dry standpipes. It is clear from
the two definitions below that manual dry standpipe
systems do not contain air or nitrogen under pressure.  
 

3.3.17.1 Automatic Dry Standpipe System. A
standpipe system permanently attached to a water
supply capable of supplying the system demand at
all times, containing air or nitrogen under pressure,
the release of which (as from opening a hose valve)
opens a dry valve to allow water to flow into the
piping system and out of the opening hose valve. 
 



3.3.17.4 Manual Dry Standpipe System. A
standpipe system with no permanently attached
water supply that relies exclusively on the fire
department connection to supply the system
demand.  

 
The changes made from the 2013 edition of NFPA 14,
Section 6.1.1 to the 2016 edition makes the current
question more convoluted with the removal of language
specific to a concealed location requirement. The
committee statement did not relate the substantiation of
the public input that triggered this revision. The
substantiation for the change proposed clarifying that
NFPA 72 does not give the guidance for the requirement
for supervisory airand only provides requirements for
monitoring.  
When supervisory air is required per NFPA 14,
monitoring is required per NFPA 72; however, it is not
the indicator that supervisory air is required.Those
requirements come from Chapter 5 which does not have
any specific requirements for supervisory air in manual
dry standpipe application. 
 
Question #12 - Multi-row Rack Depth 
 
Is there a maximum rack depth with multi-row racks
when using ESFR? 
 
Answer: No.The 2019 edition of NFPA 13 Section
3.3.127 defines a multiple row rack as greater than 12
feet in depth or single or double row racks separated by
aisles less than 3.5 feet wide having an overall width
greater than 12 feet.  There is no maximum width
defined for multiple row racks.  
NFPA 13 Section 23.6.1 and Table 23.6.1 provide the
design criteria for ESFR protection of exposed non-
expanded Group A plastic commodities on multiple row
racks.  There is no limit placed on the depth of the
multiple row rack in this section for this edition; however,
there is consideration for the 2022 edition of NFPA 13 to
limit multi-row racks to 16 ft (See FR-1263).
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